ŞİKÂYETLER HAD SAFHADA. ÖZEL OKULLAR VELİLERİ BEZDİRDİ

ŞİKÂYETLER HAD SAFHADA. ÖZEL OKULLAR VELİLERİ BEZDİRDİ
27.09.2022
9
A+
A-

Şikayetvar’ın verilerine göre özel okul şikayetleri 1 ayda yüzde 164 arttı. En çok şikâyet fiyatlar hakkında gelirken onu derslik ve kütüphane yetersizliği takip etti. Bunun dışında servisler de çok şikâyet aldı.

Tüketicilerin bir referans kaynağı olarak başvurduğu Şikayetvar, özel okullarla ilgili verilerini paylaştı. Verilere göre 2022’nin ilk 8 ayında platformda özel okullarla ilgili 875 bini aşkın ziyaret gerçekleşti. Yıl içerisinde en çok şikâyetin geldiği ay ağustos oldu. Temmuz ve ağustos ayları kıyaslandığındaysa şikâyetler yüzde 164 arttı. Tüketicilerin özel okullarla ilgili en çok şikâyet ettiği konu yüzde 44’lük oranla öğrenim ücretleri oldu. Derslik ve kütüphanelerin yetersizliği yüzde 40 ile ikinci sırada yer alırken, öğretmen şikâyetleri yüzde 26 ile en çok şikâyet edilen konulardan oldu. Servis ücretleri, fahiş kırtasiye ve kıyafet ücretleri de şikâyet edilen diğer konular arasında yer aldı.

Özel okullarla ilgili Şikayetvar’a ulaşan bazı şikâyetler:

KAYIT SİLDİRDİM

“Oğlumu 18 Temmuz 2022 tarihinde 35 bin TL + kıyafet ve kırtasiye parasında anlaşarak kayıt ettirdim. Buna rağmen daha 1 ay olmadan kıyafet ve yemek parasına enflasyonu bahane ederek ek olarak 7500 TL daha ek ücret talebinde bulundular. Oğlumun kaydını iptal ettirdim.”

“Çocuğu okula yazdırdık. Sıra geldi servise. Kayıt yaptıralım dedik. 2,5 km yol için 10 bin TL istenildi. Taksi ile sabah gidip akşam gelse 880 TL tutuyor.”

“Eski kayıt olduğumuz için diğer çocuğumuzu da yazdırdık. Uygun fiyata kaydettirdiğimizi düşünürken bir anda eğitim seti fiyatlarını karşımızda görünce şok olduk. Okul öncesi 6 bin 700 lira, ilkokul 7 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla. Kıyafet fiyatlarından bahsetmiyorum bile. Zorunlu diye bu kadar fahiş fiyat listesi oluşturmak hiç etik değil. Kesinlikle kitap kıyafet ve servis ücretleri netleşmeden çocuklarınızı yazdırmayın.”

“Çocuğumu erken kayıt döneminde kaydettirdim. O dönem veliler için hazırladıkları atölye çalışmasında bizlere sundukları öğretmenlerden sadece 1 tanesi yeni dönemde vardı. Diğer 4 öğretmen, bölümün PDR’cisi ve müdür yardımcısı tamamen değişmişti. Tecrübeli bir öğretmen arayışımdan dolayı yazdırdığım okul tam bir hüsran oldu.”

FAHİŞ ARTIŞ YAŞANDI

“Geçen sene 21.000 TL olan okul parasını bu sene 45.000 TL istiyor yani yüzde 120 zam talep ediyor okul müdürü. Kime ne tutturursa… Bazı velilere 30.000 TL bazılarına 32.000 TL… Devletin belirlediği zam oranıyla en fazla yüzde 36… Yazık!”

“Maliyet artışlarından, enflasyondan ekstra giderlerden etkilenmemek için 2021 yılının sonunda 2022-2023 öğretim yılı için kayıt yaptırdık ve paranın da hepsini ödedik. Fakat bu öğretim yılı başında okul bizden enflasyonu bahane ederek 11 bin 470 lira ekstradan ödeme talep etti. Okula erken kayıt yaptırmak yerine dolara faize yatırsaydık şu an hem kayıt yaptırır hem de cebimize para kalırdı. Velilere de resmen “İstemiyorsanız kapı orada çocuğunuzu okuldan alabilirsiniz. Ödemeyi geri almak için de mahkemeye verin” tarzında cevaplar verilmiş. Hatta direkt hukuk bürosundan cevap verilmiş.

ozel-okullar-candan-bezdirdi-1068314-1.

***

DERSHANE İADE ETMELİ

Çocuğunu, Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) başarılı olması için özel kurs merkezine gönderen veli vaat edilen eğitim hizmetini alamadı. Çocuklarının kaydını sildiren veli, ödediği aidatların iadesini talep etti. Tüm teşebbüslerine rağmen parasını alamayan veli, Tüketici Mahkemesi’nin kapısını çaldı. Hizmet bedeli olarak nakit 4 bin 200 TL ödendiğini, ancak davalı dershanenin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediğini öne sürdü. Davalı kurs merkezi, soyut gerekçe ile kayıt iptalinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini diledi. Mahkeme davanın reddine hükmetti. Davacı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi. Kararda “Veli memnun olmazsa dershane o parayı iade eder” denildi.









Kadim Devlet ve Arka Sokağın Çocukları ile 'Yüreğimi Avuçlarına Bıraktım' şiir kitabının yazarı.  
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.