HAYAT’DA DEPREMZEDE KADINLAR: ‘SORACAK HESABIMIZ VAR’

HAYAT’DA DEPREMZEDE KADINLAR: ‘SORACAK HESABIMIZ VAR’
08.03.2023
9
A+
A-

Hatay’daki kadınlar 8 Mart dünya kadınlar günü kapsamında buluştu. Kadınlar erkek egemenliğine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyerek, “Erkek egemen iktidarınızı tuzla buz etmek için yürüyoruz. Soracak hesabımız var” dedi.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında dün Hatay’ın Defne ilçesindeki Uğur Mumcu Bulvarı’nda bir araya geldi. Alana yaşam zinciri dedikleri mor kurdeleyle gelen kadınlar “Kadın yaşam özgürlük “, “enkazı biz kaldıracağız” sloganları atarak “ sorulacak bir hesap kurulacak bir yaşam var, “hafızam hesap soracak öfkem seni yıkacak”, “kadın dayanışması yaşatır” dövizleri taşıdı. Eyleme onlarca kadının yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Hatay’daki Gezi protestoları sırasında polisin müdahalesi sonucu 23 yaşında hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan da katıldı.

“İSYAN EDİYORUZ”

Eylemde konuşan Mor Dayanışma Üyesi Selver Büyükkeleş şunları söyledi: “Maraş depreminin üzerinden 33 gün geçti. Yaşasın kadın dayanışmamız çünkü bizi bıraktıkları enkazın altından bizler ancak kadın dayanışmamızla çıkabiliriz. Bedenimiz kimliğimiz Hayatımız bizimdir diyebilmemiz için buradayız. Bedenlerimiz, hayatlarımız hakkında söz sahibi biziz diyebilmek için yürüyoruz. Gündüz ya da gecenin bir körü özgürce sokakta yürüyebilmek için yürüyoruz. eşitlik özgürlük için yürüyoruz. Devlet nerede diye sorulurken sosyal medyaya sansür uyguluyorlar. Hesap vermekten her gün kaçıyorlar. Ama şunu unutmasınlar, bizi hapsetmeye çalıştığınız bu katliamlar çemberinden dayanışmayla çıkacağız. Sizler biz kadınlara hesap vereceksiniz. Bizleri sömüren tüm politikalarınızı reddediyoruz. Erkek devletin tüm şiddet biçimlerine isyan ediyoruz.“

Hatay afet birlikte güçlü adına konuşan Fatma Ardal da “Kadınların sorulacak hesabı var. En altındaki yakınlarımız için her bir dakikası hayati önem taşıyan günlerde hiçbir adım atmayan devlet şimdi ise kurulacak en ufak dayanışma ağının karşısında yer alarak saldırıyor. Biz bu saldırıları bir gecede istanbul sözleşmesinin feshedilmesinden, 25 kasımlarda, 8 martlarda, 1 mayıslarda sokağa çıkan kadınlara işkence edilerek gözaltına alınmasından tanıyoruz. Fakat siz de bir gecede kurduğumuz dayanışma ağlarından her kadın cinayetinde doldurduğumuz mahkeme salonlarından yasaklı dediğiniz her yürüyüşümüzden bizi iyi tanırsınız. Yaşamlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmedik ve vazgeçmiyoruz” dedi.

hatay-da-8-mart-eylemi-bu-kenti-yasami-yeniden-kuracagiz-1135293-1.

“DAYANIŞMAYI BÜYÜTÜYORUZ”

Ardal özetle şunları söyledi: “Biliyoruz, 8 Mart 1857’de New York’ta dokuma işçisi kadınları fabrikaya kilitleyerek katledenler ile , bugün depremde halkı göçük altlarında ölüme terk edenler, bankaların para kasalarını çıkarmak için vinç yollayanlar, halkın emeğinden çalarak halka çadır satanlar aynı sermaye egemenliğidir. Hayatlarımızı yok sayan erkek egemen devlete karşı tek güvencemiz mücadelemiz, tek güvencemiz birlikteliğimizdir. Yaşamlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz. Biz kadınlar insan hayatının bu denli değersizleştirildiği, pandemisinden depremine her büyük krizde bakım emeğinin üzerimize yıkıldığı, bedenlerimizin, kentlerimizin ve doğanın her bir parçasının rant alanına dönüştürüldüğü bu düzene tahammülümüz yok! Her 8 Mart olduğu gibi bugün de sokakları, meydanları dayanışmamız ve itaatsizliğimizle kuşatıyoruz. Bugün kadın ve trans cinayetlerine, nefret yürüyüşlerine, doğa talanına, savaşa, afeti katliama dönüştüren rant politikalarına karşı bir yaşam zinciri kurduk. Bu zincirin halkaları Hatay’daki kadın dayanışmasını büyüttükçe, deprem bölgelerindeki kadınların ihtiyaçlarını toplumsal talepler haline getirdikçe artacak. Birimizin daha kirpiği düşmeyene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kadınlar adına konuşan Ümran Büyükaşık da “Deprem değil rantçı düzeniniz öldürür dedik yakapaça gözaltına aldınız. Ağalara, çetelere peşkeş çektiniz memleketi. Hesabını sormayacağız mı zannettiniz! Çetelerle işbirliğinde, mafyalarla ilişkili bu düzeninizi alaşağı edeceğiz. Arama kurtarmaları bırakıp 5’li çeteye rantı biran önce açmak isteğinizle enkazları kaldırmaya başladınız. Dayanışmayla örülen parklardaki deprem koordinasyonlarına askeri, polisi diktiniz, kurulan çadırları söküp atmakla tehdit ederek tüm alanları insansızlaştırmaya çalışıyorsunuz. 20 yıldır başımıza çöreklenen, memleketi karış karış satan AKP-MHP faşist iktidarından soracak hesabımız var” dedi.

Eylemin sonunda kadınlar, katledilen kadınlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.

HABER: BİRGÜN









Kadim Devlet ve Arka Sokağın Çocukları ile 'Yüreğimi Avuçlarına Bıraktım' şiir kitabının yazarı.  
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.