DEPREM BÖLGESİNDE KADIN OLMAK ÇOK DAHA ZOR

DEPREM BÖLGESİNDE KADIN OLMAK ÇOK DAHA ZOR
08.03.2023
4
A+
A-

Depremzede kadınların sorumluluklarının da etkisiyle felaketten çok daha fazla etkilendiğini söyleyen Psikolog Çiğdem Demirsoy, Kadınların geçici bile olsa depremden sonra barındıkları yerde bir yaşam düzeni oluşturmaları psikolojik olarak iyileşme sürecini başlatacaktır. Kurumlar bunu sağlayabilecek imkânları sunmalı” dedi.

Deprem bölgesindeki kadınların yükünün daha da ağırlaştığını söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Deprem kadın, erkek, çocuk her yaştaki insanı derinden etkilemekle birlikte kadınlar için zorluk çok daha fazla. Kadınlar ailedeki diğer üyelerin bakımından birincil derecede sorumlular. Bakım verme sorumlulukları onların yaşadığı güçlükleri daha da ağırlaştırıyor. Evini, eşyalarını, düzenini kaybetmekten ötürü kendi temel fiziksel ihtiyaçlarını bile güçlükle karşılarken bir yandan da bakımından sorumlu olduğu kişileri korumak, kollamak durumundalar.

Bakımından sorumlu olduğu engelli veya yaşlı bir birey, ya da küçük bebeği varsa bunun getirdiği hareket kısıtlılığı koşullarını daha da ağırlaştırıyor. Yemeğe, suya erişmek, yardım malzemeleri için sıraya girmek gibi işleri yapmaları gerektiğinde onları bırakıp bunu yapabilmeleri ayrı bir zorluk” dedi.

Demirsoy, “Yaşamının bir amacı olması, başkaları için çare olmak, üstelik bunu yokluk ve kısıtlı imkânlara rağmen yapmaya çalışmak bir yandan çok zorlayıcı olmakla birlikte diğer yandan depresyondan koruyucu bir rol de oynayabiliyor” diye konuştu.

Depremzede kadınlara bu dönem için tavsiyelerde de bulunan Demirsoy, şunları söyledi:

“Depresyondan korunmak için imkânlar çerçevesinde yaşam rutinlerini oluşturmaya çalışmak, felaketten önceki yaşam amaçlarını kendine hatırlatmak ve bunlarla ilgili davranışlara yavaş yavaş geri dönmek yardımcı olacaktır. Kadınların geçici bile olsa depremden sonra barındıkları yerde bir yaşam düzeni oluşturmaları, kendi ailesinin yemeğini, yaşadığı yerin temizliğini yapabilir duruma gelmeleri psikolojik olarak iyileşme sürecini başlatacaktır. Kurumlar tarafından yapılan yardımlarda da bunu sağlayabilecekleri imkânları sunabilmek önemlidir.”

Demirsoy, ayrıca felaketin üzerinden iki ay geçtiği halde travma belirtileri sürüyorsa bir uzmana görünmek gerektiği uyarısında bulundu.









Kadim Devlet ve Arka Sokağın Çocukları ile 'Yüreğimi Avuçlarına Bıraktım' şiir kitabının yazarı.  
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.